Lečenje:
 
Biljni Preparati:
Pridruži se...

Prevod:


Prevod na Makedonski Jezik  Prevod na Slovenski Jezik  Prevod na Ruski Jezik

Prevod na Engleski Jezik   Prevod na Francuski Jezik  Prevod na Nemacki Jezik

   

Najprodavaniji Proizvodi:


CORDIPHYT se koristi za pročišćavanje krvnih sudova od plakova

Statistika Sajta:


Zdrav čovek ima na hiljade želja... bolestan samo jednu jedinu da mu se vrati ZDRAVLJE ... Priroda je najbolji doktor jer čovek je deo prirode stvoren u njoj kao u majci a majka ko svaka majka voli svoju decu...


Lečenje Lekovitim Biljem


ANIS Pimpinella anisum L.

Hemijski sastav
Seme anisa sadrži etetično ulje (1,5 – 4,0%), masno ulje (10,0%), proteine (20,0%), ugljikohidrate i dr. Dominantna komponenta eteričnog ulja je trans – anetol (80,4 – 94,5%). Ulje je mirisa aromatičnog i ukusa slatkastog.

Lekovitost
Lekoviti delovi biljke su plod, odnosno zrelo seme. Seme anisa sanira nadimanje, jača probavne organe i pospešuje varenje. Čisti krv, sluz iz pluća, žuluca, mokraćnog mehura i bubrega, jača nervni sistem, otklanja nesanicu. Efikasan je sekretolik, spazmolitik, ekspektorans, karminativ. Eterično ulje anisa je od davnina u upotrebi za smanjivanje apetita. Pospešuje cirkulaciju i tako potpomaže uklanjanje celulita.

Upotreba
Mleveni anis brzo gubi miris i ukus, pa ga treba mleti neposredno pre upotrebe. Ima primenu u industriji kolača i slatkiša, kozmetičkih proizvoda i likera. U svetu postoje likeri i rakije sa mirisom anisa, poput francuskog pernoa, turskog specijaliteta raki, grčkog uza i makedonske mastike.

Narodna imena
Anason, aniz, aniž, slatki kopar, anaton, anež, aniš, anjež, morski janež, onajs, onliz, razijan, slatki januš, slatki komorač, slatki kumin.Bosiljak Ocimum basilicum L.

Hemijski sastav
Bosiljak sadrži 0,4 – 0,8% eteričnog ulja, tanine, saponine, gorke materijale i dr. Kvantitativno dominantna komponenta eteričnog ulja je metilkavikol (13,5 – 87,2%), a zatim linalol (1,1 – 69,0%) i metileugenol (7 – 13,2%).

Lekovitost
Bosiljak umiruje, opušta, uspavljuje. Podstiče lučenje stomačnih sokova, pa pospešuje varenje i izaziva apetit. Efektan je u sprečavanju parandetoze. Eterično ulje bosiljka deluje antiseptički, antiinflamatorno. Dobar je karminativ, antispazmolitik, ekspetorans, stimulator sekrecije žuči i pankreasa, karminativ, antidepresiv. Utvrđeno je njegovo pozitivno dejstvo na inhibiciju brojnih mikroorganizama i gljivica, kao: Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Esherichia coli, Yersinia enterocolitica, Pseudomonas aeruginosa, Botrytis fabae, Candida albicans, Klebisiella pneumoniae.

Upotreba
Bosiljak se upotrebljava u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji i u kulinarstvu. Ovim začinom se začinjavaju čorbe, sosovi, paštete, kobasice, jela od jaja, sveži sir i dr.Narodna imena
Bosiok, bosilje, fasliđan, masliđan, bažilek, baselak, basilje, bašelak, bosilek, vasleđen, đen, mislođin, murtela, pitomi vesligen, faslidžan, fesligen, fesliđan.Kurkuma Curcuma longa L.

Lekovitost
Kurkuma deluje antiseptično, antiinflamatorno, antitumorno. Snažan je antioksidant. Ovaj začin je dobar anelgetik, baktericid, digestiv, diuretik, hipotenziv, insekticid, laksativ, rubefaciens, stimulant.
Deluje kao snažno protivupalno sredstvo. Štiti jetru, kardiovaskularni sistem, snižavajući nivo >negativnog< holesterola i sprečava agregaciju trombocita. Delotvorna je u lečenju bubrežnih bolesti i dijabetesa. Dokazano je preventivno i kurativno delovanje ekstrakta kurkume na Alzheimerovu bolest. Delovi Indije, gde se puno koristi kurkuma, imaju vrlo nisku incidenciju Alzheimerove bolesti.

Upotreba
Kurkuma ima primenu u proizvodnji prirodnih boja i parfema, u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, te u kulinarstvu. Jedan je od najviše korišćenih začina u istočnjačkoj kuhinji. Najčešće se koristi za primenu pirinča (pulao), kome daje predivnu, zlatnožutu boju i prefinjen miris i ukus, a istovremeno neutrališe sluzasta i slatka svojstva pirinča. Obavezan je sastojak u pripremi svih vrsta mahunarki, jer potpomaže varenje i usvajanje proteina i sprečava pojavu nadutosti. Ovaj začin je osnovni sastojak mešavine začina za kari; boja karija potiče upravo od kurkume. Koristi se za pripremu majoneza, senfa, raznih sosova, pilećih pečenja i dr. Ako se povrće kuva na ulju u kome je proprženo malo kurkume ili karija, njegova hranljiva i nutritivna vrednost će porasti.

Narodna imena
Žuti koren, turmerikKleka Juniperus communis L.

Hemijski sastav
Kleka sadrži do 2,3% eteričnog ulja, oko 33% invertnog šećera, 10% smole, 8% tanina, gorki glikozid (juniperozid), vosak, organske kiseline i njihove soli, flavonske heterozide i dr. Mladi izdanci i iglice su bogate u vitaminu C (do 260 mg %). U eteričnom ulju kleke, količinski je najzastupljeniji a-pinen (40,9 – 60,2%), dok su ostale komponente u manjoj koncentraciji: sabinen (28,9%), a-kadinol (2,7 – 7,1%), te a-terpinen, y-terpinen, a-tujen i dr.

Lekovitost
Lekoviti delovi kleke su plodovi, iglice, vrškovi grančica, ali i samo drvo. Čaj od bobica jača nerve i želudac, čisti krv, sprečava nadimanje, izaziva znojenje, leči bolesti bubrega, jetre, rastvara pesak u žuči, bubrezima i mokraćnom mehuru. Preporučuje se za lečenje bolesti pluća, posebno astme, reumatizma, išijasa, skorbuta, nervne rastrojenosti i dr. Eterično ulje kleke ima slabu antimikrobnu aktivnost, ali frakcije sa čistim a-pinenom i smešom a-pinena i sabinena naročito efikasno deluju na inhibiciju rasta gljivica. Frakcije eteričnog ulja kleke pokazuju širok spektar delovanja, kao i veće zone inhibicije; dobre su kao diuretici, antiseptici, aromatici, rubefaciensi, stomahici i atireumatici.Nana Mentha piperita L.

Hemijski sastav

Osim eteričnog ulja svojstvenog, prijatnog mirisa, koje osvežava i hladi, zbog prisutnog mentola, u listu ima ugljikohidrata (8%), proteina (4,8%), tanina, gorkih i drugih korisnih sastojaka. Komponente eteričnog ulja su: mentol, menton, isomenton, mentil acetat, mentofuran, trans-karveol, a-terpinen, limononen, pulegon, cineol, b-kariofilen i dr. Zavisno od podneblja kvantitativno učešće pojedinih komponenata u eteričnom ulju nane je u širokom dijapazonu; sadržaj mentola na područiju Irana je 3,6% a u regiji Severne Indije 64%.

Lekovitost

Lekoviti delovi su listovi, ali i cela biljka. Nana je delotvorna kao analgetik, antimikrobial, antiseptik, antispasmolitik, antiviral, astringens, karminativ, kordial, ekspektorans, febrifug, hepatik, nerivin, stomahik. Deluje kao lek protiv nadimanja i grčeva, protiv otežanog varenja, deluje umirujuće na nervni sistem, potpomaže lečenje žuči. Nanino ulje ima slaba anestetička svojstva i prijatan miris, koji osvežava, zbog čega se upotrebljava i protiv gađenja i povraćanja. Rastvor eteričnog ulja i etanolu upotrebljava se spolja protiv bolova, koji su posledica neuralgije, reumatizma i prehlade. Mentol blago iritira nerve u koži, pri tome lako isparava i zbog toga hladi.

Upotreba

Nana se upotrebljava u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, za izradu kozmetičkih preparata i u kulinarstvu.

Narodna Imena

Bela nana, dimljus, janješka metica, ljuta nana, merka, metva, metvica, nane, nanejag, paprena metva, paprena metvica, pitoma nana, poprova meta, crna nana.


Majčina dušica Thymus serpyllum L.

Hemijski sastav
Majčina dušica sadrži 44,0% ugljikohidrata, 24,3% celuloze, 13,2 ukupnog pepela, 6,8% proteina, 4,6% lipida i dr. Sadrži 0,5 (divlja), do 2,5% (kulivisana) eteričnog ulja. U eteričnom ulju majkine dušice količinski dominantna komponenta je a-pinen (36,4%), a u većim koncentracijama su zastupljeni i B-ocimen (do 34,8%), 1,8-cineole (30,3%), a-kadinol (28,6%), kariofilenoksid (do 27,2%) i borneol (27,1%).

Lekovitost
Lekoviti sastojci nalaze se isključivo u listu i cvetu majčine dušice. Majčina dušica ima svojstva analgetika, antireumatika, antiseptika, antispazmolitika, antitoksika, antivirala, baktericida, karminativa, diaforetika, diuretika, ekspazmolitika, fungicidala, rubefacienta, stimulanta, tonika. Ima svojstvo da zaustavlja razvoj mnogih patogenih klica, a neke i uništava. Delotvorna je u lečenju disajnih i probavnih organa, kao i urinarnog trakta.

Upotreba
koristi se u prehrambenoj industriji i proizvodnji pića (likeri), a vrlo često i u kulinarstvu za pripremu jela od divljači i živinskog mesa dinstanog u vinu, za pripremu marinada, sosova, marmelade, kobasica, svežeg sira, salata.

Narodna imena
Babina duša, babja dušica, bakina dušica, bukovača, vreskovina, vrisak, divlji bosiljak, dušicina, dušicka, materina dušica, materka, tamjanika.


Majoran Majorana hortensis L.

Hemijski sastav
Majoran sadrži eterično ulje (0,7 – 3,5%), proteine (14,3%), celulozu (22,1%), pepeo (6,3 – 24,0%), tanin, gorke materijale i dr. Eterično ulje je žuto ili žutozelenkasto, sasvim posebnog, blagog i aromatičnog mirisa. Sadrži 1,8-cineol (0,1 – 58,0%), terpinen – 4 – ol (10,9 – 30,0%), terpinolen (13,0 – 19,0%), kao i y-terpinen, terpinol, linalol, B-kariofilen, timol i dr.

Lekovitost
Za lek se upotrebljavaju cvetovi i cela biljka majorana.
Majoran ublažava glavobolju i povoljno deluje na nervni sistem. Eterično ulje se koristi za masažu gihta, protiv reumatizma, ukočenih zglobova nakon duže bolesti, kod napornih fizičkih aktivnosti, otvrdnuća žlezda ili kvržica na grudima. Čaj od majorana izvanredno pomaže u lečenju crevnih grčeva kod dece. Jači čaj koristi kod odraslih osoba za lečenje žutice, teškoća sa jetrom, sluzi u grudima, nadutosti i poremećene funkcije želuca. Odlikuje se sntioksidativnim dejstvom. Spolja se daje u obliku lekovite masti ili alkoholature kao nervinum, protiv zapaljenja kože i za lečenje rana.

Upotreba Majoran ima primenu u prehrambenoj industriji i u kulinarstvu. Koristi se za začinjavanje salata, mesa i jela od živine i od divljači.

Narodna imena
Babina duša, mažuran, majuran mirišljavak, majeran, mačurana, mazurana, sanseg.


Origano Origanum vulgare L.

Hemijski sastav
Origano sadrži 0,3 do 4,0% eteričnog ulja, ugljikohidrate (53,9 – 64,4%), celulozu (11 – 15%), proteine (11 – 11,7%), lipide (6,4 – 10,2%), minerale i vitamine. Bogat je u kalcijumu (1576 – 1700 mg/100g), manganu (4667 mg/100g) i kalijumu (166 – 1700 mg/100g), a sadrži i značajnu koncentraciju vitamina A (6903 mg/100g) i vitamina E (1690 mg/100g). Kvantitativno dominantna komponenta eteričnog ulja origana je timol (do 65,7%), zatim karvakol (do 42%) i y-terpinen (do 33, 14%).

Lekovitost
Ovaj začin je dobar sedativ, sekretolik, karminativ, digestiv, stomahik, analgetik, antireumatik, antispasmolitik, antitoksik, antiviral, baktericid, diaforetik, diuretik, ekspektorans, febrifug, fungicidal, rubefaciens, stimulant. Jak je antiseptik, a njegovo eterično ulje (5%), u tinkturi od ruzmarina upotrebljava se za utrljavanje spolja u lečenju reumatizma i obolelih zglobova.Upotreba
Koriste se vrhovi grančica u cvetu nakon sušenja i usitnjavanja, u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji i u kulinarstvu, u jelima od testa i mesa.

Narodna imena
Vranilova trava, crnovrh, mravinac, džodžan, bakina dušica, vranilovka.


Žalfija Salvia officinalis L.


Hemijski sastav
Žalfija sadrži najviše ugljikohidrata (46,3%), celuloze (16,0%) i proteina (10,2%), zatim 1 – 2,5% eteričnog ulja i drugih organskih jedinjenja. Sadrži značajnu količinu gvožđa (184 mg/100g), ali kalcijuma (180 mg/100g). Bogata je u vitaminu A (2395 IU). Najzastupljenija komponenta eteričnog ulja žalfije je a-tujon (29,9%), a zatim kariofilenoksid (26,5%), kamfor (24,9%), 1,8-cineol (24,7%), b-tujon (13,7%), b-kariofilen (10,1%), humulenoksid (9,6%) i dr.

Lekovitost
Lekoviti delovi žalfije su listovi i mlade grančice. Dobar je antiseptik, antioksidant, antispasmolitik, astrigens, digestiv, diuretik, hipertensiv, febrifug, laksativ, antiinflamatorik, antimikronial. Leči promuklost, jača nerve, otklanja nadutost, pomaže kod svake vrste prehlade, katara i influence. Žalfija deluje na čišćenje krvi i time oslobađa organizam od uzročnika mnogih bolesti. Ima i protivupalno dejstvo, pa se preporučuje kod svih zapaljenja, od zapaljenja ždrela, preko unutrašnjih organa, do bešike i vaginalnih upala. Reguliše znojenje, podiže tonus, leči obolele od reumatizma i antibiotik je širokog spektra. Efikasan je regulator hormona, lek za čišćenje jetre, za bolesti bubrega i protiv noćnog znojenja. Efikasna je za održavanje zdravlja desni i zuba.

Upotreba
Žalfija se koristi u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji, ali i u kulinarstvu za pripremu pikantnih jela od mesa.

Narodna imena
Kadulja, kuš, lekovita slavulja, krstašica, žalfija. Kadulja, prava kadulja, ljekovita kadulja, kuš, salvija ili žalfija, sve su to nazivi za jednu od najstarijih ljekovitih biljaka. Ima još naziva, možda manje poznatih: kalaver, džiger, kadilja, kaloper, krstašica, žajber, kaduna, žalkinja, slavulja, krastatica.

Čubar Satureja hortensis L.

Hemijski sastav
Čubar sadrži 2% eteričnog ulja, ugljikohidrate (54,6%), celulozu (15,3%), mineralne materije (8,7%), proteine (7,1%) i vitamine A (865 mg/100g).
Količinski dominantna komponenta eteričnog ulja čubra je timol (29 – 62,6%), a po koncentraciji su značajni i karvakol (6,6 – 42,7%) i p-cimen (4,5 – 30,0%).

Lekovitost
Čubar ima svojstva antispazmolitika, afrodizijaka, astrigensa, baktericida, karminativa, ekspektoransa, fungicida, stimulansa. Pojačava lučenje stomačnih sokova, ublažava nadimanje, pročišćava organizam, ublažava, ublažava tegobe organa za varenje i disanje. Zbog fenolnih materija u eteričnom ulju za čubar je karakteristično jako antiseptičko delovanje. Utvrđeno je njegovo pozitivno antivirusno delovanje u lečenju herpes simplexa tipa 1 i HIV 1.

Upotreba
Čubar ima primenu u prehrambenoj industriji i kulinarstvu, kao dodatak salatama, sosovima i jelima od mahunarki.

Narodna imena
Bresina, šetraj, vrisak, morski, čuberica, čubrika, čubrica, čumborak, čupar, bažulek, vrijesak.BILJE TOŠIĆ
Naselje Dimitrije Tucović br.3
35000 JAGODINA
PIB :102136739
Matični broj: 61732772

Informacije na Telefone:

Srbija 035/8-222-684, 064/20-46-007
BiH +387 (0)66/988-960
Crna Gora +382 (0) 68 326-874

Naša e-mail adresa je: fitoterapeut@gmail.com