Lečenje:
 
Biljni Preparati:
Pridruži se...

Prevod:


Prevod na Makedonski Jezik  Prevod na Slovenski Jezik  Prevod na Ruski Jezik

Prevod na Engleski Jezik   Prevod na Francuski Jezik  Prevod na Nemacki Jezik

   

Najprodavaniji Proizvodi:


CORDIPHYT se koristi za pročišćavanje krvnih sudova od plakova

Statistika Sajta:


Zdrav čovek ima na hiljade želja... bolestan samo jednu jedinu da mu se vrati ZDRAVLJE ... Priroda je najbolji doktor jer čovek je deo prirode stvoren u njoj kao u majci a majka ko svaka majka voli svoju decu...


Bolesti kod Ljudi - DISPESIJADispepsija (od grčkih reči grč. δυσ- loše i grč. πέψιςдис peptein - varenje) je simptom koji označava povremeni ili stalni bol ili nelagodu u gornjem abdomenu.

Uzroci

Uzrok dispepsije može biti neko organsko oboljenje, npr ulkus, gastroezofagealna refluksna bolest, karcinom želuca ili pankreasa i dr, kada se označava kao organska dispepsija, a ako se organsko oboljenje ne identifikuje onda se naziva funkcionalna dispepsija.
Najčešći uzroci dispepsije su: funkcionalna dispepsija do 60%, peptički ulkus 15-25%, Refluksni ezofagitis 5-15%, karcinom želuca i jednjaka <2%. Ređi uzroci dispepsije su: bilijarna oboljenja, pankreatitis, uzimanje nekih lekova, ishemijske bolesti creva, parazitoze, malapsorpcija ugljenih hidrata, sistemske bolesti, karcinom pankreasa, drugi abdominalni tumori.

Karakteristike

Glavna karakteristika dispepsije je dosadan i užareni bol najčešće u želucu. Bol može biti neprekidan ali može se pojaviti pa nestati. Neretko se kao popratni simptomi mogu javiti nadimanje, slabost, mučnina i gorušice.
Osnovni simptomi su žarenje i osećaj nelagodnosti i punoće u želucu koji se javlja pre ili posle jela. Može biti praćena i osećajem mučnine i povraćanjem, podrigivanjem. Simptome dispepsije ima oko 40% odraslih osoba u svetu, podjednako oba pola. Simptomi su najzastupljeniji u radno najaktivnijoj populaciji između 20 i 40 godina. Ako je predominantni simptom funkcionalne dispepsije bol, označava se kao dispepsija slična ulkusu, a ako predominira osećaj nelagodnosti u epigastrijumu, označava se kao dispepsija slična dismotilitetu. Dispepsija je razlog za oko 40% svih gastroenteroloških konsultacija. Alarmni simptomi su simptomi koji mogu ukazati na postojanje nekog organskog oboljenja koje se manifestuje dispepsijom kao npr ulkus, karcinom jednjaka.

 


BILJE TOŠIĆ
Naselje Dimitrije Tucović br.3
35000 JAGODINA
PIB :102136739
Matični broj: 61732772

Informacije na Telefone:

Srbija 035/8-222-684, 064/20-46-007
BiH +387 (0)66/988-960
Crna Gora +382 (0) 68 326-874

Naša e-mail adresa je: fitoterapeut@gmail.com